Otok Rab

Zbog svog položaja u podnožju Velebita i brda Kamenjaka otok Rab je zaštićen od hladnih i olujnih vjetrova. Izgledom brdo Kamenjak sa svoje ogoljele, velebitskom kanalu i jadranskoj magistrali okrenute strane može prevariti, ali je on prava blagodat za otok - zimi ga štiti od hladnih i olujnih udara bure, te je općenito zaslužan za blagu klimu na otoku. 

Zahvaljujući raskošne vegetacije, ponajviše ali zbog svoje sunčane i razvedene obale, plavetnila bistrog mora, zavodljivih prirodnih ljepota i tisućljetne kulture, otok Rab je oduvijek nudio nešto posebno svojim posjetiteljima.

Otok je svoje ime dobio zbog šumovitosti. Starinski nazivi Arva, Arba, Arbia ili Arbitana, na talijanskom Arbe i hrvatskom Rab, potječu od ilirskog Arb, što znači taman, zelen, šumovit. 

Jedan od najljepših i najšumovitih predjela je Suha Punta i rt Kalifront. 

Nasuprot tome je sjeveroistočni dio otoka Raba, onaj okrenut kopnu i Velebitu, krševit, potpuno ogoljel, surov i doima se poput pejsaža sa mjeseca.

Vrijeme na Rabu vrlo je ugodno: topla ljeta izmjenjuju se s blagim zimama u posebnoj vrsti mediteranske klime. S otprilike 2600 sunčanih sati godišnje (što je samo 9 oblačnih dana tijekom leta), Rab je savršeno mjesto za odmor.

Najvažniji je podatak da je Rab otok s obiljem vode. Zato vas molimo da je pijete umjesto da je kupujete u plastičnim bocama. Tako ćete nam pomoći sačuvati okoliš u kome živimo, a koji vi volite posjećivati.